Campionatul European de Yoyo

Acest concurs se organizeaza anual, inca din 2010, iar in perioada 16-17 martie 2018 a avut loc cel de-al 9-lea Campionat European de Yoyo. Cehia, situata in inima continentului european, a fost tara gazda pentru majoritatea editiilor acestui eveniment, avand loc in Praga. In acest an, tot Cehia a fost cea care a gazduit evenimentul insa, de aceasta data, in Lednice, regiunea Moravia de Sud.

YoYoFactory Europe a fost unul dintre sponsorii evenimentului. La aceasta editie a campionatului au participat peste 100 concurenti, din 14 tari, in cadrul a 8 divizii de competitie.

Experienta lui Tibi Apai, reprezentant al tarii noastre, la Campionatul European de Yoyo 2018

Tibi Apai a reprezentat Romania la aceasta competitie, sprijinit de YoYoFactory Romania, si am fost curiosi sa aflam mai multe despre acest eveniment si despre experienta lui la aceasta competitie. Prin urmare, ne-am asezat la o masa cu Tibi pentru a ne impartasi impresiile sale despre eveniment iar, noi, la randul nostru, dorim sa le impartasim cu voi.

Campionatul European de Yoyo 2018 Tibi Apai Campionatul European de Yoyo 2018 Tibi ApaiCampionatul European de Yoyo 2018 Tibi Apai

  1. Cu ce yoyo ai participat si de ce?

Modelul de yoyo cu care am participat la concurs este Edge, din metal, unresponsive. Forma yoyo-ului Edge este potrivita pentru competitii fiindca este clasica si are o deschidere mai larga, in V, fiind usor de prins.

  1. Ai fost multumit de modelul de yoyo ales?

Da, yoyo-ul Edge s-a dovedit a fi alegerea potrivita pentru participarea la competitie.

  1. Cum te-ai informat despre competitie? Pentru ce fel de probe a trebuit sa te pregatesti?

YouTube a fost principala sursa de informare. Am urmarit video-uri cu jucatori care au impartasit experienta lor la competitiile anterioare, oferind sfaturi si informatii utile despre inscriere si participare. M-am inscris la Divizia 1A si mi-am pregatit cate o reprezentatie pentru etapa Wildcard si Semifinala.

  1. Cum ti-ai stabilit trick-urile?

In primul rand, am avut in vedere regulile de jurizare.

Etapa Wildcard presupune executarea a cat mai multe click-uri (un click este un moment in care atingi ata yoyo-ului) din trick-uri pe sfoara pentru obtinerea unui punctaj cat mai mare. Practic, in 30 de secunde trebuie sa faci cat mai multe trick-uri in care sa manevrezi cat mai mult si cat mai sigur ata yoyo-ului. Este o proba de viteza si precizie. Timpul piedut prin incurcarea atei, schimbarea yoyo-ului etc. duce la o depunctare semnificativa. Pornind de la aceste reguli, am creat numarul din cat mai multe trick-uri pe care le putem realiza sigur si rapid.

Pentru Semifinala, proba care se tine pe scena, timp de 90 secunde, regulile sunt mai complexe. In afara regulilor de punctare de la etapa Wildcard, in semifinala se puncteaza si comunicarea cu publicul, creativitatea, stilul si coregrafia. Pentru aceasta etapa, m-am pregatit cu un numar format din trick-uri pe care le puteam executa usor, cu priza la public si bine imbinate pe piesa aleasa, Kill Paris – Junkie ft. Nevve & Monstre. Juriul este foarte atent la originalitatea si aptitudinea jucatorului de a realiza un numar spectaculos.

  1. Cat ai exersat?

Mi-am alocat cam 1-2 ore/zi, timp de aproximativ 3 saptamani.

  1. Pe care dintre jucatorii preferati i-ai intalnit?

Am fost incantat sa il reintalnesc pe Vashek Kroutil si sa il vad pe Tony Šec.

  1. Cum a fost atmosfera (prietenoasa, incordata – sub presiune etc.)? Cum ai fost intampinat la eveniment?

In general, atmosfera evenimentului a fost una degajata, prietenoasa. Majoritatea participantilor si concurentilor se cunosteau intre ei, multi fiind prieteni de multi ani. Erau, bineinteles, si concurenti care nu socializau foarte mult deoarece se concentrau foarte mult pe repetitii in asteptarea urcarii pe scena. Pentru mine, atmosfera a fost mai tensionata, am avut foarte multe emotii, fiind pentru prima data intr-un astfel de context. Sigur, mi-au atras atentia cateva modele de yoyo ale participantilor si am intrat in discutie cu acestia pentru a le cere permisiunea de a le observa mai bine si de a le testa.

  1. Ce lucruri noi ai aflat despre yoyoing?

Am avut ocazia de a testa cateva modele de yoyo foarte diferite intre ele, unele chiar inedite. De exemplu, am fost la un stand de testare la care am descoperit si testat un yoyo cu o distanta foarte mica intre discuri, ceea ce era o adevarata provocare in realizarea trick-urilor de 1A, si un yoyo din metal cu o greutate de numai 50 g…

  1. Ce sfaturi ai primit de la alti concurenti care au participat si la alte editii?

Principala recomandare din partea lor este cea de a fi cat mai relaxat si de a te bucura de eveniment. Intr-adevar, am putut resimti faptul ca jucatorii care au participat deja la astfel de competitii au o atitudine degajata si percep yoyoing-ul ca pe un sport distractiv.

  1. Ai primit vreun feedback din partea juriului?

Juriul acorda doar punctajul, pe care il anunta dupa incheierea fiecarei etape.

In schimb, am reusit sa abordez doi dintre membrii juriului dupa concurs pentru a cere un feedback si am fost surprins sa constat cat de deschisi au fost, spunandu-mi ca reprezentatia a fost foarte buna pentru prima mea participare la o astfel de competitie.

  1. Ce ai invatat sau cum te-a influentat participarea la eveniment?

In urma atmosferei relaxate pe care am intalnit-o la competitie, imi doresc ca la urmatoarele evenimente sa nu mai fiu atat de incordat. In plus, voi incerca sa nu mai fac repetitii in ziua concursului, ci doar pana in ziua precedenta. Vreau sa mai particip la concursuri de yoyo pentru a ma obisnui cu scena si un tip de juriu exigent.

  1. Ce ai recomanda tinerilor care si-ar dori sa participe la o asemenea competitie?

Sa se pregateasca cu cel putin o saptamana inainte de eveniment, sa fie sociabili pentru ca jucatorii de yoyo sunt prietenosi, dornici de a le impartasi din experienta lor.

Multumim!

Lednice si locatia evenimentului

Evenimentul a avut loc in Lednice, un satuc deosebit de frumos din Regiunea Moravia de Sud a Republicii Cehe, inscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din 1996, alaturi de domeniul Valtice, pentru peisajul natural si cultural exceptional, considerat un exemplu de creativitate umana. Cu o populatie de pana in 3000 de locuitori, Lednice gazduieste un parc de peste 200 km², cel mai mare din Cehia, si un palat.

Parcul si Palatul Lednice fac parte din domeniul aristocratic al familiei Liechtenstein pe care l-au dezvoltat ca un spatiu de recreere, dar care sa insufle, totodata, prestigiu si putere.

Campionatul European de Yoyo 2018 s-a desfasurat in incinta faimosului Palatul Lednice, resedinta de vara a familiei Liechtenstein in secolul al XVII-lea, reconstruit in stil neo-gotic in perioada 1846 – 1858.

EYYC2018 Lednice locatie eveniment 2EYYC2018 Lednice locatie eveniment 1EYYC2018 Lednice locatie eveniment

Sursa foto: Pagina oficiala a Campionatului European de Yoyo 2018

Castigatorii Campionatului European de Yoyo 2018

Castigatorii locului I:

 

Divizia 1A – Tal Mordoch (Israel)

Divizia 2A – Matyas Racek (Cehia)

Divizia 3A – Takuma Inoue (Ungaria)

Divizia 4A – Frantisek Prochazka (Cehia)

Divizia 5A – Takuma Inoue (Ungaria)

 

Castigatorii diviziilor suplimentare:

Divizia 1A Junior – Matyas Drzmisek (Cehia)

Divizia 1A Feminin – Veronika Kamenska (Cehia)

Divizia 1A Open – Luckey Yulin Li (Canada)

 

Campionatul European de Yoyo 2019

Urmatoarea editie a evenimentului, al 10-lea Campionat European de Yoyo, va avea loc in prima parte a anului 2019.

 

Mai multe informatii despre editiile anterioare ale EYYC puteti afla in articolul Campionatul European de Yoyo.

Top 3 motive sa te abonezi:

Top 3 motive sa te abonezi:

• Vei afla primul de evenimentele YoYoFactory

• Afli imediat ce produse noi s-au lansat

• Vei invata sfaturi utile, trick-uri noi si totul despre jucatorii tai preferati de yoyo

Te-ai abonat cu succes! Iti multumim!!